Hoe veilig en gezond is jouw werkplek?

Hoe veilig en gezond is jouw werkplek?

Vandaag is het de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk: het ideale moment om even stil te staan bij de veiligheid op Coeck! Voor ons is het heel belangrijk dat iedereen kan werken in een gezonde, veilige omgeving. We willen dit mogelijk maken door middel van het juiste materiaal, de adviezen van onze preventieadviseurs Luc en Tom, maar ook de nodige signalisatie en systemen. Uiteraard begint een veilige werkplek bij jezelf en is het je eigen verantwoordelijkheid om jezelf en je collega’s niet in gevaar te brengen.

Onze interne preventieadviseur Luc De Landtsheer staat elke dag klaar om onze werkplek veiliger te maken. Wist je dat hij bijgestaan wordt door Tom Lewi, preventieadviseur Niveau 1 bij Mensura, onze externe dienst voor preventie en bescherming?

Hoe zorgen we voor een veilige en gezonde werkplek? 

VEILIGHEIDSINSTRUCTIES BIJ ONBOARDING  

Als er een nieuwe arbeider bij Coeck start, krijgt hij een introductie met informatie over onze firma, maar ook algemene instructies op het vlak van veiligheid. Aangezien 95% van onze arbeiders met een heftruck zullen moeten rijden, hoort een basisopleiding theorie (veiligheid) hier natuurlijk bij.

VOORZIENING VAN DE NODIGE PBM'S

Elke arbeider krijgt op zijn eerste werkdag, de nodige PBM’s (of Persoonlijke Beschermingsmiddelen) aangereikt. Er wordt verwacht dat elke medewerker deze PBM’s draagt bij het uitvoeren van het werk. Een handgreep uit deze middelen: fluo kleding, veiligheidsschoenen, mondmaskers (voor stoffige omgevingen zoals onze Premix), veiligheidsbrillen, etc. Bij Coeck kan je een veiligheidsbril op sterkte laten maken als je hier nood aan hebt. 
Ook voor bedienden is het verplicht om op onze terreinen, veiligheidsschoenen en een fluohesje te dragen. 
 

VEILIGHEID OP DE TERREINEN: OPLETTEN ONDANKS SIGNALISATIE

Om de veiligheid op onze terreinen te garanderen, is er voldoende wegsignalisatie aangebracht. Een voorbeeld hiervan zijn de mobiele gele borden met een heftruck op afgebeeld. Arbeiders kunnen deze borden verplaatsen zodoende dat andere personen gewaarschuwd zijn dat er veel heftruckverkeer is (bij het laden, lossen of verplaatsen van palletten…).
 
We zien wel eens medewerkers rondrijden met een van onze fietsen, maar weet iedereen wel wat hier de veiligheidsvoorschriften voor zijn? Er kan namelijk altijd een heftruck, wiellader of vrachtwagen vanuit een onverwachte hoek aankomen. Het is aangewezen om steeds in het midden van de rijweg te rijden, zo zie je het gevaar afkomen. Indien je niet zeker bent of de andere bestuurder jou heeft gezien, stop je best eerst en wacht je tot dat je oogcontact hebt gemaakt. Defensief rijgedrag is zeer belangrijk!
 

MACHINEVEILIGHEID  

Voor de arbeiders in onze producties is machineveiligheid een echte must! Zo zorgen we ervoor dat alle bewegende delen zijn afgeschermd en dat ook onze machines zouden stilvallen indien er personen te dicht in de buurt zouden komen. Dit gebeurt dankzij onze geplaatste (veiligheid) lichtschermen en deurcontacten. Onze arbeiders weten wat kan en mag, maar indien er een bediende zou langskomen, dan zijn zij toch ook beschermd!
 
Het werken aan installaties wordt altijd voorafgegaan door het uitschakelen van krachtbronnen (elektrisch, hydraulisch, lucht…) en het verzekeren tegen onvrijwillig inschakelen d.m.v. de LOTOTO procedure (Lock out, tag out, test out).