Een duurzame toekomst is beter voor ons én voor de planeet

28 april 2022

Coeck voorziet de bouwwereld al vier generaties van betonproducten, ruwbouw- en afwerkingsmaterialen. De jongste generatie zet die traditie voort en neemt tegelijk haar klimaatverantwoordelijkheid. Een interview met medebestuurders Catherine en Thomas Coeck.

De familiale onderneming Coeck ontstond in 1929 als fabrikant van betonproducten. Intussen is het productie- en distributiebedrijf uitgegroeid tot een grote speler in de bouwwereld. Al zo’n tien jaar waait er een duurzame wind door de onderneming.

Waarom die keuze voor duurzaamheid?

Catherine: “Mijn broer Thomas en ik raakten tijdens onze studentenjaren allebei geïnteresseerd in duurzaam ondernemen. Enerzijds geloven we heel sterk in maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering, waarbij je als bedrijf steevast rekening houdt met mens en milieu. Anderzijds is een duurzame werking onmisbaar om ons bedrijf futureproof te maken. Niet-duurzame groei kan op termijn toch niet bestendigd worden.”

"Niet-duurzame groei kan op termijn niet bestendigd worden."


Hoe begin je daaraan, aan een duurzame bedrijfsvoering

Thomas: “De eerste stappen waren niet zo moeilijk. Zeker in het begin waren er heel wat quick wins waarmee we op economisch én ecologisch vlak snel vooruitgang konden boeken. In 2011 maakten we ons eerste duurzaamheidsverslag. De afgelopen jaren lieten we onder meer 4.252 zonnepanelen plaatsen en vond er een volledige relighting met intelligente sturing plaats. Dat alles om ons energieverbruik te verlagen.”

“We namen ook maatregelen op het vlak van afval en materialen en verdiepten ons in de mogelijkheden van een modal shift, om meer goederen te vervoeren via de binnenvaart. Inmiddels is het laagst hangende fruit geplukt, maar we zien zeker nog mogelijkheden om onze werking verder te verduurzamen.”

Een bouwbedrijf kan niet zonder degelijke verpakkingen. Hoe gaat Coeck om met verpakkingsafval?

Catherine: “Verpakkingsafval vormt inderdaad een grote uitdaging voor ons. Om onze klimaatimpact toch te verkleinen, zetten we sterk in op circulaire materialen. Een paar jaar geleden bestonden al onze verpakkingen nog uit nieuwe materialen, nu gebruiken we al 50% recyclaat. Tegen 2026 zou dat 100% moeten zijn.”

“Daarnaast zetten we ook mee onze schouders onder de Roadmap 2050, om de hele Europese cementproductie klimaatneutraal te maken. Dat is voor ons belangrijk omdat we veel cement nodig hebben om beton te produceren.”

Thomas: “Het zal verregaande technische en productieaanpassingen vragen, maar wij geloven absoluut in de haalbaarheid ervan!”

Terug naar overzicht Volgend artikel