Het juiste legverband kiezen

01 oktober 2023

Voor het aanleggen van uw bestrating is er een grote keuzemogelijkheid tussen verschillende materialen en formaten. Afhankelijk van de toepassing en het gekozen materiaal kan u kiezen voor een bepaald legverband. Zo bestaan er meerdere legverbangen zoals een halfsteenverband, keperverband, elleboogverband en blokverband.

Klinkers worden meestal in halfsteensverband geplaatst terwijl betonstraatstenen en waalformaat in verschillende legverbanden kunnen. Tegels worden dan weer zowel in lineair, halfsteens of wildverband geplaatst.

Kijk voor uw keuze ook naar de toepassing. Voor een strak terras kiest u best voor lange doorlopende voegen zonder verband. Voor een oprit is het dan weer meer geschikt om een sterk legverband te kiezen zoals halfsteens of elleboogverband.

Verschillende types legverbanden:

legverband halfsteensverband 02

Halfsteensverband

In een halfsteensverband verspringen de stenen per rij steeds een halve steen. Het is een verband dat snel gelegd kan worden en is dan ook de vaakst voorkomende legwijze. Het halfsteensverband is minder gevoelig voor maatafwijkingen en wordt vooral gebruikt voor paden en terrassen. Je ziet dit patroon ook vaak terug in voetpaden.


legverband keperverband 02

Keperverband

Bij het keperverband staan de stenen om en om een kwartslag ten opzichte van elkaar, maar liggen de stenen 45° ten opzichte van de as van de weg. Hierbij worden de stenen dus als een visgraat gelegd. De V vorm is altijd haaks op de rijrichting. Het grote pluspunt van het keperverband is de goede stabiliteit.


legverband elleboogverband 02

Elleboogverband

Het elleboogverband is een variant op het keperverband. Het patroon is identiek, maar de richting volgt die van de straat. Het elleboogverband wordt vooral toegepast voor de aanleg van parkeerstroken, inritten van tuinen, toegangswegen naar parkeerterreinen en in sierbestrating. Een voordeel van een elleboogverband ten opzichte van het keperverband is dat het slijpwerk bij het elleboogverband gemakkelijker is.


legverband blokverband 02

Blokverband

Het blokverband bestaat uit vierkanten die door de stenen worden gevormd in aantal afhankelijk van het formaat. De blokken kunnen recht of diagonaal worden gelegd, maar ook verspringend.

 

Hopelijk hebben deze tips u geholpen om te kiezen voor het juiste legverband!

 

Gerelateerde producten en categoriën