Wat is die witte schijn op mijn sierbestrating?

01 juni 2018
WAT IS HET?

Kalkuitslag of kalkuitbloeiing ontstaat door een reactie van cement en vocht waardoor er “vrije kalk” ontstaat.  Indien deze kalk, zelfs in zéér kleine mate, aan het oppervlak komt ontstaat er een witte zoutachtige afzetting.

WAT KAN JE DOEN?

Om kalkuitslag zo veel mogelijk te beperken dient u de goederen, wanneer deze nog niet geplaatst zijn, te bewaren in de originele verpakking en indien mogelijk droog te stockeren.

Bij reeds geplaatste materialen zal de witte schijn geleidelijk aan verminderen en verdwijnen onder de invloed van regen. De termijn hangt af van de mate waarin de kalkuitslag optreedt.

Indien u toch een behandeling wil toepassen om dit proces te versnellen dan kan dit met een cementsluierverwijderaar.  Dit zijn producten op basis van zuren waardoor de kalk sneller zal oplossen.  Volg bij het gebruik van deze producten nauwlettend de gebruiksvoorschriften en test telkens eerst uit op een minder zichtbare plaats.

KAN JE DIT VOORKOMEN?

Preventief kan u eventueel een impregnatie (hydrofuge) aanbrengen op uw klinkers om de poriën waterdicht te maken, dit natuurlijk enkel wanneer er nog geen kalkuitslag zichtbaar is.  Een hydrofuge zorgt er ook voor dat de kleur van de bestrating langer behouden blijft. 

Wij nemen bij de productie steeds de nodige voorzieningen om kalkuitbloei te beperken, een garantie kunnen wij echter nooit bieden en gezien het gaat over een puur natuurlijk fenomeen kunnen wij klachten hieromtrent ook niet aanvaarden.

 

Gerelateerde producten en categoriën